Klub volontera

NIS-ovi vatrogasci iz Kikinde – jedan tim, jedno srce

Autor: tim NIS-a 18.06.2020 • 5 min read

Timski duh naših kolega iz Vatrogasne jedinice Kikinda nije samo priča, već život unutar i izvan profesionalnih uloga.

I u vreme koronavirusa pokazali su spremnost da pomognu. Kao volonteri, aktivno su učestvovali u dezinfekciji površina pri dobrovoljnim vatrogasnim društvima i bili na raspolaganju kriznom štabu. Jednostavno i sa malo reči podsetili su nas na značaj trenutka koji se ne može ponoviti, zato poručuju: „Ne propustite ni jednu priliku da budete, pre svega, ljudi.“

Saznajte kako o humanosti i solidarnosti razmišljaju: Dražen, Branislav, Sava, Marko, Radovan, Ognjen, Stevan, Gojko, dva Igora i dva Gorana.

Svi ste članovi Kluba volontera, da li zato što ste već uigran tim ili zbog pojedinačnog odnosa prema volonterizmu i humanitarnim aktivnostima?

-Svakodnevno nam se otvaraju mogućnosti da nešto uradimo za druge. Ako postoji želja i potreba da svet oko nas učinimo boljim mestom za život, dovoljno je da osetimo kada je pravo vreme da pomognemo. Kroz Klub volontera i kompanijski volonterizam upoznajemo se na jednom drugačijem zadatku, ispitu plemenitosti koji treba svi da položimo. Društveno odgovorno poslovanje slika je našeg ličnog odnosa i postupaka unutar i izvan naše kompanije, svi nosimo isti dres i igramo u jednom timu- NIS timu. Zato nam nije bilo teško da se posle noćne smene organizujemo i pridružimo volonterskoj akciji uređenja OŠ „Rade Drainac“ u Beogradu. Uz druženje sa kolegama, uradimo koristan posao za dečicu, kako bi učila i odrastala u boljim uslovima, razmenimo ideje i planove za nove akcije i radujemo se ponovnom susretu. Takav dan smatramo ispunjenim, bogatijim za kontakt sa kolegama iz različitih organizacionih delova i odnosima koje nastavljamo da razvijamo.

Koju vrstu humanitarnih akcija ne propuštate: pomoć deci, socijalno ugroženim kategorijama, starijim licima, očuvanje prirode…?

-Svaka tema i oblast nas pokreću na akciju uz specifičan odnos koji nosimo duboko u sebi. Dobrom voljom i organizacijom mislimo da svako od zaposlenih može da izdvoji toliko vremena da doprinese da nekome ulepša dan, vrati poverenje u uzajamnu solidarnost. Tu smo za svakog ko je nemoćan da trenutno menja okolnosti, zbog godina, zdravstvenog stanja, finansijskih okolnosti na koje nije mogao da utiče i rado ćemo pomoći da omogućimo nove šanse za lični razvoj i prosperitet.

Na poziv za volontersku akciju, koja se vaša prva asocijacija: akcija, druženje, pomoć?

-Nekome je potrebna naša pomoć, idemo – prvi je impuls koji nas pokreće. Za volonterizam je potrebna ljubav, kao i u poslu i životu.

Da li za humaniste postoje velika i mala dela?

-Kada razmišljamo o drugima, ne merimo koliko to činjenje znači za nas već za druge. I mi osetimo zadovoljstvo kada vidimo u kojoj meri smo doprineli da ljudi oko nas budu srećniji, tako da je prisutna uzajamna razmena energija i osećanja. Svaki dečji osmeh vredan je naše pažnje. I mali gest spasavanja krpene igračke sa vrha stabla na igralištu za decu, kada vidimo ushićenost što mogu da nastave igru, ne dovodi u pitanje postojanja velikih i malih dela.

Kolege iz Vatrogasne jedinice Kikinda sa nestrpljenjem priželjkuju akciju u organizaciji Kluba volontera. Kažu, posle vanrednih okolnosti, uželeli su se jedne redovne volonterske akcije i druženja sa kolegama. Svoj tim doživljavaju kao drugu porodicu. Svako dodatno angažovanje ili inicijativu prihvataju i nesebično razmenjuju znanja, veštine uz otvoren i vedar duh koji sa lakoćom prenose na druge. Sa ponosom ističu sposobnosti pojedinaca u timu, tako za Ognjena i Stevana kažu da sa umetničkim i tehničkim umećem mogu da realizuju svaku ideju i pronađu rešenje. Podrška koju pružaju korporativnom volonterizmu odraz su njihove odanosti i lojalnosti našoj kompaniji. Na volonterskim akcijama omiljeni su među kolegama zbog efikasnosti na terenu, posvećenosti, međusobnog uvažavanja i prijateljskog odnosa koji su izgradili kako sa svojim komandirom Igorom Lazićem, tako sa kolegama i članovima Kluba volontera.

Filantropija i volonterizam

Pročitajte više o našem Klubu volontera

SAZNAJ VIŠE
This site is registered on wpml.org as a development site.