Biznis vesti

Stručnoj javnosti predstavljeni rezultati poslovanja NIS Grupe za prvi kvartal ove godine

11.05.2021

U prostorijama Poslovnog centra Beograd,  danas su predstavljeni  rezultati poslovanja NIS Grupe za prvi kvartal 2021 godine. Prezentaciju je putem video linka stručnoj javnosti i investitorima  predstavio Anton Čerepanov, zamenik generalnog direktora NIS-a i direktor Funkcije za finansije, ekonomiku, planiranje i računovodstvo.

Kako je navedeno, uprkos pandemiji virusa COVID -19, NIS grupa je u prvom tromesečju 2021. godine ostvarila pozitivan neto rezultat. Čerepanov je naveo da su boljim rezultatima doprineli rast cena nafte, mere za unapređenje operativne efikasnosti, kao i i blagi oporavak potražnje za naftnim derivatima. Sve to je uticalo I na pokazatelj  EBITDA koji u prvom kvartalu  iznosi 9,4 milijarde dinara, što je 81 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Neto dobit je 2,4 puta veća od rezultata ostvarenih u istom periodu prošle godine I iznosi 1,5 milijardi dinara. Kada je reč o operativnim pokazateljima navedeno je da je u Rafineriji nafte Pančevo u prvom kvartalu prerađeno je 752 hiljade tona sirove nafte i poluproizvoda, dok je ukupan obim prometa u prvom kvartalu tekuće godine bio  782 hiljade tona.

Stručnoj javnosti je predstavljeno I da je u prethodnom periodu NIS nastavio sa realizacijom kapitalnih projekata i u dalji razvoj uložio 4,1 milijardu dinara. Započeta je treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu dok je istovremeno NIS nastavio da razvija i maloprodajnu mrežu. Naglašeno je i da se nastavlja realizacija digitalnih procesa , kao i da je bezbednost radnih procesa unapređena, gde je  indikator povreda sa izgubljenim danima za 26 odsto manji u odnosu na isti period 2020. godine.

Nakon prezentacije, Anton Čerepanov je odgovarao na pitanja stručne javnosti.

PRESS SLUŽBA

Milentija Popovića 1
11070 Beograd

This site is registered on wpml.org as a development site.