Klub volontera

Volonterske aktivnosti Kluba volontera zasnovane su na potrebama društva, posebno građana u lokalnim zajednicama u kojima kompanija najviše posluje, sa idejom da se kroz međusobno razumevanje i davanje, održava dobra saradnja i pozitivna atmosfera.

 • 2018. godina

  Godinu osnivanja Kluba volontera, obeležila je realizacija volonterskih akcija usmerenih ka različitim ciljnim grupama, inicijativama i ciljevima.

  Tako su naši volonteri pored ostalog, dali podršku realizaciji različitih ekoloških inicijativa i bili angažovani na čišćenju izletišta na Fruškoj gori, uklanjanju otpada sa priobalja reke Tamiš, čišćenju prostora Petrovaradinske tvrđave, kao i uređenja Ade Huje.

  U čast obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, na Ruskom nekropolju u Beogradu organizovana je velika volonterska akcija uređenja ruskog groblja. Akcija je realizovana u saradnji sa Ruskim domom i Podvorjem Ruske crkve u Srbiji.

  I tokom 2018. godine, članovi Kluba volontera nastavili su sa pružanjem podrške udruženju „Čepom do osmeha“, sakupljajući plastične čepove od ambalaže u Poslovnim centrima kompanije. Imajući u vidu da se plastični čepovi potom odvoze na reciklažu, a da se novčana sredstva dobijena na taj način usmeravaju u humanitarne svrhe, zaposleni učešćem u ovoj aktivnosti pomažu nabavku brojnih pomagala za kretanje i lakši život mladih osoba sa invaliditetom.

  Kako su deca uvek u fokusu društveno odgovornog delovanja kompanije NIS, volonteri su proveli jedan dan družeći se sa štićenicima Ustanove za decu i mlade u Sremčici, sa ciljem da im urede dvorište, sportske terene i oslikaju zid Ustanove.

  Trudili smo se da ne zapostavimo ni socijalno ugrožene sugrađane za koje smo sakupljali garderobu, dok su naši volonteri predvođeni poznatim uličnim umetnikom, svoj umetnički duh izrazili učešćem u akciji oslikavanja murala na zidu unutar zgrade Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“, kao i zida jedne stanice za snabdevanje gorivom NIS-a, koja se nalazi na Novom Beogradu.

  Tradicionalnom akcijom prikupljanja novogodišnjih paketića, 2018. godine volonteri su obradovali decu koja se leče u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu i u Kliničkom centru u Nišu, kao i štićenike SOS Dečijeg sela u Kraljevu.

 • 2019. godina

  Godinu je najlepše početi darivanjem, tako smo i mi 2019. godinu započeli akcijom „1000 paketića za 1000 dečijih osmeha“. Tokom ove akcije volonteri su se družili i uručili paketiće deci iz Udruženja „Deca su ukras sveta“, koje svoje aktivnosti realizuje sa ciljem poboljšanja uslova života dece i mladih sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, a koji su smešteni u hraniteljskim porodicama.

  U želji da deci koja se leče u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ olakšaju period boravka u bolnici, volonteri su okrečili salu za hitan prijem pacijenata, dekorisali prostoriju za preoperativnu pripremu i prostor operacione sale, kako bi raznobojnim i dinamičnim tapetama skrenuli pažnju i relaksirali najmlađe pacijente.

  Ostajući dosledni opredeljenju da učestvuju u ekološkim inicijativama, članovi Kluba volontera pridružili su se akciji uređenja zelenih površina na centralnom dečijem igralištu u Kikindi, kao i akciji „Za novi, zeleniji Novi Sad“. Kompanija NIS i njeni volonteri, dobili su i priznanje za učešće u programu Pokrajinske Vlade „Za čistije i zelenije škole Vojvodine“. U okviru pomenutog programa volonteri su zajedno sa đacima Osnovne i srednje škole za decu sa posebnim potrebama „9. maj“ u Zrenjaninu uredili i oslikali sportski teren, dok su učenicima srednje škole „Dušan Vasiljev“ iz Kikinde održali predavanje na temu ekologije i upravljanja otpadom.

  Usmerenost ka očuvanju životne sredine sa plemenitim ciljem, volonteri su nastavili proširenom podrškom akciji „Čepom do osmeha“, pružajući i svojim potrošačima mogućnost da se pridruže akciji sakupljanja plastičnih čepova od ambalaže, odlaganjem istih u specijalne kutije na stanicama za snabdevanje gorivom.

  Imajući u vidu da aktivnosti Kluba volontera neretko počivaju na inicijativama zaposlenih iz različitih organizacionih delova kompanije, njihov potencijal naročito je došao do izražaja 2019. godine tokom realizacije internog volonterskog konkursa „Ulepšaj! Poduči! Obraduj“. Cilj konkursa bio je da volonteri kao nosioci projekata, samostalno osmisle koncept, kreiraju timove i realizuju akcije. Vrednost realizovanog konkursa prepoznata je i od strane stručne zajednice, usled čega je naša kompanija nagrađena Nacionalnom nagradom za volontiranje u kategoriji „Iskorak godine“ za 2019. godinu, koju tradicionalno dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv.

  Članovi Kluba volontera, podeljeni u timove učestvovali su i u velikoj jesenjoj akciji čišćenja Botaničke bašte „Jevremovac“, tokom koje su pored prikupljanja granja i lišća, zajedno sa zaposlenima Botaničke bašte i Instituta za botaniku bili angažovani na pripremi podloge za postavku trave s busenom, na prostoru koji je opredeljen za dečije igralište.

  Kako bi obogatili fond čuvene Aleksinačke gimnazije koja je jedna od najstarijih gimnazija u zemlji, članovi Kluba volontera prikupljali su udžbenike i stručnu literaturu na ruskom jeziku. Veliki broj zaposlenih odazvao se pozivu volontera i angažovao kako bi obezbedio što veći broj knjiga i priručnika, čime su naročito obradovali učenike srpsko-ruskog odeljenja ove obrazovne institucije.

  Velikoj akciji Nurdora „Pruži korak“ koja se zasnivala na konvertovanju koraka u dinare putem specijalno osmišljene aplikacije, priključilo se više od 300 naših zaposlenih iz različitih delova zemlje. Predvođeni generalnim direktorom kompanije volonteri su simboličnom šetnjom, od Poslovnog centra kompanije na Novom Beogradu do Univerzitetske dečije klinike, dali svoj doprinos prikupljanju sredstava za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu namenjenoj za smeštaj roditelja sa decom za vreme lečenja.

  2019. godinu, volonteri su priveli kraju tradicionalnom akcijom pakovanja novogodišnjih paketića, u kojoj je aktivno učešće uzelo i najviše rukovodstvo kompanije, kao i uprava i igrači KK Partizan. Ovoga puta slatki paketići uručeni su deci smeštenoj u ustanovama socijalne zaštite  „Kolevka“ u Subotici, „Spomenak“ u Pančevu, „Jefimija“ u Kruševcu, „Stanko Paunović“ u Negotinu i  „Duško Radović“ u Nišu.

 • 2020. godina

  Volonterski duh naših kolega bio je iznad izazova sa kojima smo se kao društvo suočili dolaskom virusa COVID-19, pa su tako i u godini proglašenja epidemije u našoj zemlji, zaposleni ostvarili preko 2000 volonterskih sati. Svojim aktivnostima u vanrednim okolnostima, članovi Kluba volontera pokazali su da solidarnost i empatija predstavljaju osnovni pokretač za pružanje pomoći i podrške.

  Karavan Kluba volontera je uz poštovanje svih epidmeijskih mera, obišao  zdravstvene ustanove  u Pančevu, Nišu, Kanjiži, Novom Bečeju, Požarevcu, Srbobranu, Kikindi, Žitištu, Čačku i Zrenjaninu, kojima je prethodno u okviru programa „Zajednici zajedno“ uručena vredna medicinska oprema. Tako su nakon uručenja NIS-ovih donacija u vidu sanitetskih vozila, stomatoloških stolica, oftalmoloških i ultrazvučnih aparata, kao i brojne druge opreme, volonteri posetili zdravstvene ustanove čije su prostorije i eksterijer obnovili farbanjem, krečenjem, postavljanjem zidne dekoracije i prozorskih folija, kao i ozelenjavanjem dvorišta i ulaza u ustanove.

  Akcije Kluba volontera takođe su bile usmerene na podršku najugroženijim kategorijama stanovništva, odnosno osobama starijim od 65 godina, kojima je tokom vanrednog stanja bila potrebna pomoć u obavljanju raznih svakodnevnih aktivnosti. Volonteri su iskoristili i svoje umeće i opremu koju poseduju, pa su tokom vanrednog stanja u našoj zemlji izrađivali i pamučne maske za stanovništvo, vizire za  zdravstvene radnike, a naše kolege iz Vatrogasne jedinice Kikinda, dale su svoj aktivan doprinos u sprečavanju širenja epidemije tako što su bili uključeni u dezinfekciju javnih površina u svom gradu.

  Uz podršku najvišeg rukovodstva naše kompanije koje rado i sve češće uzima aktivno učešće u volonterskim akcijama, organizovana je akcija pakovanja i uručenja “Jazak” vode, namenjene kovid bolnicama u Beogradu i Zrenjaninu imajući u vidu veliku potrebu za istom od strane pacijenata i zdravstvenih radnika, kao i ugroženim opštinama Ivanjica i Blace, koje su bile pogođene razornim poplavama nakon čega su ostale bez pijaće vode.

  Svesni činjenice da nemaju svi tu sreću da praznike dočekaju u okrilju porodice, naši zaposleni ni u izazovnim okolnostima nisu prekidali tradiciju, te su kao i svake Nove godine postali „pomoćnici“ Deda Mraza. Prikupljeni novogodišnji paketići 2020. godine bili su namenjeni deci iz prihvatilišta u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

This site is registered on wpml.org as a development site.