#NIStesami

Pristanište u Rafineriji nafte u Pančevu radi u svim uslovima

Autor: tim NIS-a 12.04.2020 • 5 min read

Pristanište u pančevačkoj Rafineriji radi. Dunav teče, brodovi plove i pristaju kod nas. Kolege rade kao i do sada, ali sa dodatnim merama opreza, kako na poslu, tako i kod kuće. Da li se i šta promenilo, objasnio nam je naš kolega Denis, operater u pristaništu naše rafinerije.

-Naš posao je ostao isti, s tim što su pridodate posebne mere zaštite od koronavirusa, pre svega, mere održavanja higijene. Jedna od većih promena jeste da je kontakt sa izvođačkim firmama sveden na minimum, nema gužve, pa ne iziskuje dodatne mere opreza. Brodovi dolaze, vrši se utovar derivata nesmetano. Svi nosimo maske i rukavice. Imamo sredstva za dezinfekciju radnog mesta – kada dođemo na posao, očistimo telefonske slušalice, radio-stanice, tastaturu, miš, radni sto i radni prostor. Takođe, kada završimo posao obrišemo sve za sobom kako bi bilo sterilno – stolice, naslone za ruke. Obezbeđene su nam dovoljne količine sredstava za dezinfekciju kojima brišemo radni prostor. Imamo i prskalice kojim dezinfikujemo pod. Udaljenost od dva metra je takođe preventivna mera zaštite koju primenjujemo. Kada čovek zna da je obezbeđen, da je sve čisto, onda postoji i osećaj sigurnosti, a to je vrlo važno u ovim okolnostima. Dolazim i odlazim s posla sa kolegom njegovim kolima, i naravno, koristimo zaštitnu opremu.

Kako izgleda vaš život u slobodno vreme?

-Propisanih mera pridržavam se i kod kuće. Izlazimo samo kada je neophodno, račune plaćamo elektronski, u kupovinu idemo kada je to zaista neophodno. Moja supruga je prosvetni radnik i sada radi od kuće. Roditelji su nam penzioneri, pa im po potrebi kupujemo i nosimo namirnice. Trudimo se da fizičke aktivnosti ne zaostaju u ovoj vanrednoj situaciji, tako da smo aktivni na kućnim spravama za vežbanje.. Vidim da se i moje kolege ponašaju odgovorno, i mnogo sam ponosan na to, jer je u ovoj situaciji ključno da svi budemo disciplinovani.

Vaša poruka za kolege?

-Strah je u normalnoj meri dobar, jer nas tera da se ponašamo oprezno, ali višak straha može da prouzrokuje paniku, koja nikako nije korisna. Zato je moja poruka za kolege: budite oprezni i odgovorni, čuvajte sebe i druge, jer samo zrelim ponašanjem možemo da izađemo na kraj sa ovom situacijom.

This site is registered on wpml.org as a development site.