Energija znanja

Tri ideje za učenje kod kuće

Autor: Marija Jelić 31.03.2020 • 10 min read

Investiranje u sopstveno znanje je trenutno najbolji način da se iskoristi slobodno vreme. Na internetu sada postoji toliko sadržaja, ali – odakle krenuti? Odgovor na ovo pitanje daje nam naša draga koleginica Marija Jelić kroz blog koji je pisala za HUB znanja – online platformu za učenje koji smo pokrenuli sa našim dragim AIESEC-ovcima. Pročitajte, probajte, uživajte!

Izolujte se u svet znanja, zaronite u čaroban svet knjiga, zagrlite kreativni karantin!

Digitalno obrazovanje i žeđ za samoobrazovanjem postali su imperativi 21. veka. Zahvaljujući novim informaciono-komunikacionim tehnologijama (ICT), nastala je revolucija kvalitetnog obrazovnog i kulturnog sadržaja koji se neprimetno uselio u naše domove. Tako je „digitalno prosvetiteljstvo“ stvorilo nove generacije koje svoje znanje crpe iz dragocenih i nesagledivih „digitalnih arhiva“.
Za digitalne gastronome i onlajn hedoniste preporučujem tri načina da u danima „socijalnog distanciranja“ ne upadnu u zamke svakodnevne dokolice.

Marija Jelić, ekspert za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u okviru korporativnog programa kompanije NIS „Energija znanja“

Marija Jelić, ekspert za saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u okviru korporativnog programa kompanije NIS „Energija znanja“

Izolujte se u svet znanja

Provetravajte vaš um, pamćenje i znanje. Neka vam društvo prave kvalitetni obrazovni sadržaji!

Preporučujem vam da posetite globalne edukativne onlajn platforme koje integrišu veliki broj zanimljivih predavanja i kurseva sa najprestižnijih svetskih univerziteta.

Kursevi su zamišljeni kao spoj video snimaka predavanja eminentnih profesora i naučnika, vežbi, upitnika i testova. Otvoreni masovni onlajn kursevi (MOOC) su nastali sa ciljem da se znanje podeli i umnoži među korisnicima iz celog sveta sa stručnjacima i profesorima iz određenih oblasti. Krilatica i naziv kursa “Connectivism and Connective Knowledge” bio je otvoren poziv renomiranim univerzitetima da usvoje koncepte besplatnih onlajn kurseva koji bi bili dostupni širokoj populaciji.

Među najkvalitetnijim platformama izdvaja se Coursera.org koja sarađuje sa 190 vodećih svetskih univerziteta i nudi preko 450 kurseva iz različitih tematskih oblasti. Određeni broj kurseva poseduje opciju titlovanja na različitim jezicima, a gotovo svi kursevi nude sertifikate na kraju položenih ispita/testova. Pozivam vas da posetite i najnoviji kurs univerziteta Yale pod interesantnim nazivom „The Science of Well-Being“, koji je naročito koristan studentskoj populaciji. Prošetajte i sajtom Сlasscentral.сом koji nudi kurseve 8 elitnih privatnih univerziteta sa severoistočne obale SAD, poznatih pod nazivom Ivy League (Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia, the University of Pennsylvania). Trenutno je aktivno blizu 500 kurseva. Sajt Edx.org objedinjuje kurseve sa MIT, Harvard university, Berkeley i Boston university. Britanski pandan američkim platforma je Future Learn koja grupiše kurseve sa Univerziteta Cambridge i Bristol, sarađuje sa British Council, Britanskim filmskim institutom i Uneskom. Pozivam vas da istražite platforme Udacity.com, Udemy.com ili Iversity.org.

Vreme socijalne izolacije idealno je za učenje novih stranih jezika ili usavršavanje onih koje smo možda zapostavili. Izdvajam platformu Openculture.com/freelanguagelessons koja nudi širok spektar besplatnih kurseva iz 48 svetskih jezika. Besplatne kurseve engleskog jezika možete pronaći na sajtu British Council, časove francuskog na interaktivnoj platformi Culturetheque.com, dok ruski jezik možete izučavati na Pushkininstitute.ru. Spomenula bih i aplikacije za učenje jezika „u hodu“, od kojih bih izdvojila Duolingo i Busuu.

Zaronite u čaroban svet knjiga

„Knjige su destinacija i putovanje u jednom. Knjige su dom!“ Ana Kvindlen

Zlatan beg od svakodnevne rutine je čitanje! Svet knjiga pronađite na svojim pametnim telefonima ili virtuelnim platformama.
Aplikacija i platforma za onlajn knjige Bookmate nudi besplatan pristup izdanjima na srpskom jeziku uz kod SEDIGDESI. Ova aplikacija sadrži knjige na 15 svetskih jezika. Zavirite i u njujoršku javnu biblioteku koja putem aplikacije SimplyE svojim korisnicima nudi mogućnost da „pozajme“ jedan od 300.000 naslova. Člansku kartu i pristup stručnoj literaturi nudi vam i Univerzitet Kembridž cambridge.org/core/what-we-publish/textbooks. Veliki broj audio knjiga pronađite i na pomenutoj platformi openculture.com/freeaudiobooks, ali i и archive.org/ ili www.gutenberg.org/.

Zagrlite kreativni karantin

Prošetajte svetskim i domaćim muzejima, aplaudirajte najboljim predstavama, dirigujte poznatim filharmonijama!

Gotovo svi svetski muzeji „otključali“ su pristup svojim virtuelnim turama i sadržajima. Zakoračite u kulturno, istorijsko i umetničko nasleđe poznatih evropskih i svetskih muzeja. Na platformi artsandculture.google.com/ čeka vas najobimnija virtuelna umetnička kolekcija. Od domaćih izložbi izdvojila bih virtuelnu šetnju kroz izuzetnu postavku skulptura maestra Ivana Meštrovića u Narodnom muzeju u Beogradu i izložbu „Inspirisani Italijom“ u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Gledajte najbolje predstave iz domaćih i svetskih pozorišta iz prvog reda, podsetite se kultnih naslova iz bogatog fonda Kinoteke, podržite nove filmske festivale: mojoff.net/.

Posetite digitalnu koncertnu dvoranu Berlinske filharmonije (kod BERLINPHIL), kao i poznatu Metropoliten i Parisku operu.

Ukoliko se umorite ili vam dosade ovozemaljske aktivnosti, vinite se u svet nebeskih tela i sazvežđa – na sajtu NASA naći ćete najlepšu besplatnu arhivu fotografija i video zapisa.

I ne zaboravite, „znati, misliti, sanjati to je sve(t)“! Viktor Igo

This site is registered on wpml.org as a development site.