Digitalizacija

Nove tehnologije u Rafineriji nafte Pančevo prepoznaju kvar i pre nego što se dogodi

Autor: tim NIS-a 22.07.2020 • 3 min read

Prepoznati kvar pre nego što se dogodi i na taj način sprečiti obustavu rada fabrike i skupe popravke. Zvuči neverovatno, ali upravo tako bi se ukratko mogao opisati jedan od najnovijih projekata koji se trenutno uvodi u Rafineriji nafte Pančevo.

Naime, trenutno se u celoj kompaniji sprovodi veliki broj digitalnih projekata koji će u znatnoj meri unaprediti poslovanje NIS-a, a Rafinerija u Pančevu u ovom procesu zauzima posebno mesto. Pomenuti projekat zovemo i sistem „prediktivnog održavanja postrojenja“ i njegov cilj je rano prepoznavanje potencijalnih kvarova na važnoj opremi i sprečavanje neplaniranih obustava rada postrojenja u rafineriji.

“Konstantno se trudimo da držimo korak sa evropskim rafinerijama, a jedan od dokaza da to uspevamo su upravo digitalni projekti koje sprovodimo. Uvođenjem sistema prediktivnog održavanja značajno ćemo povećati bezbednost radnih procesa u našoj rafineriji, smanjiti operativne troškove, a samim tim doprineti povećanju efikasnosti poslovanja i unapređenju konkurentnosti. Mi se ovde nećemo zaustaviti, nastavljamo sa uvođenjem novih tehnologija i u planu je niz projekata digitalne transformacije koji će omogućiti veću pouzdanost opreme i efikasnije upravljanje svim procesima u pančevačkoj rafineriji”

Vladimir Gagic
Vladimir Gagić
Direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS

Kako zapravo radi „prediktivno održavanje postrojenja“?

Preuzmi infografiku

NIS-ovi stručnjaci objašnjavaju da ovaj sistem predstavlja jedan od najznačajnijih alata koji omogućava prelazak sa takozvanog korektivnog na proaktivno održavanje rafinerijskih postrojenja. Kompjuteri konstantno prate rad postrojenja, obavljaju duboke analize podataka o ranijem radu opreme i na taj način sugerišu kada bi i gde moglo da dođe do kvara. Reč je o najboljoj svetskoj praksi u primeni koncepta tzv. učenja mašina, odnosno Machine Learning Software.

Ovaj projekat je samo jedan u nizu brojnih digitalnih koje sprovodimo u kompaniji. Podsećanja radi, NIS je pre nekoliko meseci u rad pustio mobilnu aplikaciju „Drive.Go“ koja potrošačima na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama omogućava da plate kupljeno gorivo bez ulaska u samu benzinsku stanicu i odlaska na kasu.

Više o digitalizaciji u NIS-u

This site is registered on wpml.org as a development site.